Přání a zhodnocení roku 2019

02.01.2020 11:12

Vážení rodiče,

  dovolte mi, abych Vám dnes v posledním dni starého roku poděkoval za Vaši důvěru, popřál štěstí, zdraví a hodně úspěchů v novém roce 2020.

Zároveň mi dovolte krátké shrnutí končícího roku 2019 a to zejména ve sportovní oblasti. V letošním roce se naše členská základna pohybovala na úrovni cca 145 dětí a 15 dospělých. V průběhu roku jsme pro jednotlivé tréninkové skupiny nachystali zhruba 900 tréninkových hodin, 2 plavecká soustředění a jedno cyklosoustředění. Dále jsme uspořádali 4 závody v bazénu (VC, Sprinty, 2x KP) a jeden závod v dálkovém plavání (Lužická míle).

Navázali jsme na sportovně úspěšný rok 2018, přičemž si myslím, že letos jsme rozšířili počet úspěchů mezi vícero plavců, což nás těší. Pro náš klub, který patří mezi středně velké regionální kluby je úspěchem pravidelná účast našich plavců na celorepublikových akcích (Mistrovství ČR, Pohár ČR, Olympiáda dětí a mládeže). Plaveckým centrům, která jsou spojena se sportovními gymnázii (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň atd.) naši plavci dokáží velmi úspěšně konkurovat a čas od času dosáhneme i na medailové umístění.

Letos se na tyto vrcholové akce v žákovských kategoriích (r.n.09-06) kvalifikovalo 6 plavců z tréninkové skupiny Jarky Zubalíkové – Viki Černá, Kája Vlasáková, Radka Tichá, Kuba Krásný, Soňa Zaviačičová a Ellen Pinterová. Na fantastické medailové umístění dosáhli Kuba, Ellen a Radka. Mimořádně se letos dařilo i Viki, která letos na Mistrovství ČR byla 5x v první desítce.

U dorostenců ze skupiny Zdeňka Dvořáka je situace složitější, neboť dorostenci mají své soutěže spojeny s dospělými a kvalifikační klíč je opravdu velmi přísný. Přesto se nám v této kategorii po dlouhé době podařilo kvalifikovat se na Mistrovství ČR, konkrétně Kubovi Slezákovi, který se nominoval na MČR do Plzně mezi 18 nejlepších mladších dorostenců. Velmi nás mrzí, že ze zdravotních důvodů se bohužel nakonec nemohl zúčastnit. Tým dorostenců ve složení Kuba Slezák, Tomáš Dvořáček, Valča Menšíková, Anička Kůrová, Anička Dvořáková a Monika Hasilová se pravidelně zúčastňoval významných Velkých cen či závodů seriálu ČP dospělých. U Aničky Kůrové byl největší úspěch účast v B finále ČP dospělých v Ostravě na 100P. Jinak u holek všeobecně pravidelné nominace na ČP a VC jak na 50 tak i 25m bazéně. U Moniky Hasilové splnění podmínek pro přijetí na sportovní gymnázium. Tom se výrazně zlepšil především na kratších tratích a úspěšně se účastnil i ČP v Ostravě.

Jsme velice rádi, že se nám rozrůstá i skupina nejmladších závodníků, tedy děti r.n. 2010 a mladší. Tito ještě nemají žádné celorepublikové soutěže a sbírají tedy zkušenosti na regionálních závodech. Zde bych jmenoval: Štěpán a Mireček Mífkovi, Lukáš Závodný, Ellen Svobodová, Edita Průdková, Elen Jedličková, Maruška Kostrhounová, Bára Obadalová, Klára Šimková, Katka Tománková, Nikola Vaňková. Pevně věříme, že je bude závodní plavání bavit a budou pokračovat v soutěžení.

Samostatnou kapitolou je dálkové plavání a úspěch v Českém poháru 2019. Po loňském celkovém 12. místě jsme si před letošní sezonou vytyčili cíl skončit do 7. místa v ČR a v rámci Jihomoravského kraje být druzí za Kometou Brno. Celý seriál ČP sestává ze 13 závodů, sezóna začala 25. května závodem v Tovačově, kde plavce a jejich kondici prověřila voda o teplotě 16,2 °C! Seriál se uzavřel posledním závodem 8. září v Mělicích. Nakonec náš tým obsadil vynikající 4. místo za pražskými kluby Bohemians (tým sdružující nejúspěšnější reprezentanty ČR) a I.PKO a Havířovem. Až za námi se nacházejí takové týmy jako je Kometa Brno, Slávia Plzeň, Slavia Praha a další. Celkově se Poháru účastnilo 70 klubů. Z individuálních výkonů stojí za zmínku zejména celkové 3. místo Terky Holíkové mezi staršími žákyněmi, Soni Zaviačičové a Kuby Krásného v ml. žácích. Z jednotlivých závodů bych vyzdvihl vítězství v Mistrovství ČR Martina Zajdena v kategorii Masters C na 10km, Marka Jedličky v Masters D na 5km, Kuby Krásného v ml.žácích na 1 a 3 km a Soni Zaviačičové na 3km. Celkově náš oddíl reprezentovalo 19 plavců ve všech kategoriích, tedy od mladšího a staršího žactva, kadetů, dorostu až po dospělé. Nasbírali jsme 7242 bodů ve 194 startech, což představuje 1064 odplavaných kilometrů. Kromě výše zmíněných byli největšími sběrateli bodů Kuba Slezák, Zdeňka Mífková, Pavel a Tomáš Dvořáčkovi, Monika Hasilová, Anna Dvořáková a Zdeněk Mífek. Pevně věříme, že naši plavci pod vedením trenéra Zdeňka Dvořáka udrží výbornou výkonnost i v následujícím roce, kdy jsme si dali za cíl atakovat 3. místo. Umístění mezi nejlepšími oddíly v ČR je potvrzením dobré dlouhodobé práce klubu, jehož činnost se zintenzivnila po opětovném otevření zrekonstruovaného bazénu v Hodoníně.

Z výše uvedeného je vidět, že jsme v letošním roce byli skutečně úspěšní. Pokud bych měl vybrat dva nejúspěšnější reprezentanty našeho oddílu, tak bych letos volil Kubu Krásného a Radku Tichou, což jsem učinil i jejich nominací na Sportovce Hodonína roku 2019. Uvidíme, jak se rozhodne Sportovní komise a Rada města Hodonína, ale již samotná nominace je velkým úspěchem.

Sami posuďte, jakých úspěchů letos dosáhli:

Radka Tichá (r.n. 2007) Sporty: Plavání Úspěchy: Hlavní: 2. místo ve finále Letní olympiády dětí a mládeže v Liberci na 200m Motýlek Další úspěchy: 8x umístění v první desítce na Mistrovství ČR z toho 4x na 4.místě Členka reprezentace JmK na LODM, kde družstvo dívek JmK se umístilo na prvním místě 15x medailové umístění na Krajských přeborech JmK (4x zlato)

Jakub Krásný (r.n.2008): Sporty: Plavání a Dálkové plavání Úspěchy: Hlavní: Mistr ČR v dálkovém plavání na 3km v kategorii mladší žák Mistr ČR v dálkovém plavání na 1km v kategorii mladší žák Další úspěchy: - celkové 3 místo v seriálu Pohár ČR v dálkovém plavání (13 závodů) v kategorii mladší žák - 3 x 2. místo (200VZ a 400VZ) na Poháru ČR jedenáctiletých v plavání - 9x medailové umístění na Krajských přeborech JmK (5x zlato) - člen úspěšného týmu OSP, který v seriálu dálkového plavání - Pohár ČR - obsadil celkové 4. místo (nejlepší klub z JmK, např. Kometa Brno až 5. místo)

 

Závěrem bych velmi rád poděkoval všem trenérům našeho plaveckého klubu, bez jejichž nasazení a poctivé práce by nic z výše uvedeného nebylo možné. Opravdu si moc vážím jejich nadšení a obětování spousty hodin jejich volného času. Radost dětí a výše uvedené úspěchy jsou tou nejlepší vizitkou a pro ně krásnou odměnou.

Hezký nový rok Vám všem přeje

Jiří Beneš

předseda OSP Hodonín